2 Great Photography Books For New Parents

blurpixels photography still life photobooks for new parents

Σήμερα ήθελα να γράψω για δύο βιβλία φωτογραφίας για νέους γονείς -όπως είμαι και εγώ- που απέκτησα λίγους μήνες πριν.

Όταν αφήσαμε πια το νοσοκομείο μετά την παραδοσιακή τριήμερη διαμονή μας και ξεκινήσαμε μια καινούργια ζωή μαζί με το μικρούλη μας στο σπίτι, συνειδητοποίησα ότι κάθε μέρα θα είναι και μια νέα περιπέτεια για εμάς. Πάντα κάτι καινούργιο για το μωρό μου να δει, να κάνει, να ανακαλύψει, να κατακτήσει, να πετύχει.

Όσο για μένα, ήθελα να δημιουργήσω ένα φωτογραφικό ημερολόγιο με όλες αυτές τις πρώτες του στιγμές. Τα όμορφα χαμόγελα του, τις μικρές αδέξιες ακόμη κινήσεις του, τα παιχνίδια του, το βλέμμα του καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο, τις διασκεδαστικές και αστείες στιγμές, τις εμπειρίες του με το φαγητό και όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που περνούν χωρίς επιστροφή, αφού μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα. Ήθελα να κρατήσω την κάθε ξεχωριστή ημέρα του, το σήμερα, που γίνεται αύριο χωρίς επιστροφή. Δεν ήθελα να ξεχάσω τίποτα από όλα τα πρώτα του, αλλά δεν ήμουν σίγουρη πώς ακριβώς να το κάνω.

Μετά από κάποια έρευνα στον αγαπημένο κόσμο των blogs, ανακάλυψα τα δύο βιβλία που μοιράζομαι μαζί σου σήμερα και που μου έδωσαν όλη την έμπνευση και καθοδήγηση που χρειαζόμουν. Είναι πολύ εύκολα γραμμένα, γεμάτα οδηγίες και παραδείγματα εικόνων για να αντιγράψεις ή να χρησιμοποιήσεις σαν εκκίνηση για το φωτογραφικό ταξίδι που ξεκινάς μαζί με το μωρό σου.

blurpixels photography still life photobooks for new parents

Το πρώτο βιβλίο είναι το "Your baby in pictures" της Me Ra Koh και πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδηγό για τον πρώτο χρόνο του μωρού σου. Έξι καταπληκτικά κεφάλαια, καλογραμμένα και ένα καταπληκτικό portfolio εικόνων. Ξεκινάει από το πώς να αρχίσεις το project και περιέχει πολλά φωτογραφικά tips για το πώς να συλλάβεις την καθημερινότητα του μωρού σου, από τον πρώτο μήνα μέχρι και τον δωδέκατο.

Απόλαυσα ιδιαίτερα τα tips και γράφω για αυτά γιατί περιλαμβάνουν την προετοιμασία του μωρού για τη φωτογράφιση ανάλογα με το μήνα που διανύει, πώς να χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου την μηχανή, ανάλογα με τον τύπο μηχανής που διαθέτεις, τη σύνθεση και την τελική λήψη. Σου δίνεται επιπλέον η ευκαιρία να δεις τις σκηνές πίσω από την φωτογράφιση του βιβλίου.

blurpixels photography still life photobooks for new parents

Το δεύτερο βιβλίο, είναι το  "Your Child In Pictures", και πάλι της Me Ra Koh, ένας οδηγός φωτογραφίας σε συνέχεια του πρώτου βιβλίου, αλλά για τα στάδια του παιδιού από τον πρώτο χρόνο μέχρι τον δέκατο. Στο δεύτερο βιβλίο, έχει επίσης πολλά tips, αλλά και οδηγίες για καλύτερες φωτογραφίες μέσω κινητού. Η λογική παραμένει ίδια με το πρώτο βιβλίο και αφού πρόκειται για μεγαλύτερα παιδάκια, οι δυνατότητες στις λήψεις είναι απεριόριστες.

Παρόλο που εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμη, χαζεύω πολύ συχνά τις φωτογραφίες του, διαβάζοντας ξανά και ξανά τα κείμενα.

blurpixels photography still life photobooks for new parents

Πρέπει να ομολογήσω ότι μετανιώνω που δεν έκανα την έρευνα για τα βιβλία όσο ήμουν ακόμη έγκυος, γιατί χάσαμε μερικούς μήνες με το μικρούλη. Ακόμη και έτσι όμως, προσπαθώ να δημιουργήσω τις σκηνές του βιβλίου που προτιμώ και να τις προσαρμόσω στην δική μας καθημερινότητα. Ομολογώ ότι έχουμε στο αρχείο μας μερικές πολύ όμορφες στιγμές του μικρούλη μας και το ταξίδι είναι μόλις στο ξεκίνημα του.

Ίσως μοιραστώ μερικές φωτογραφίες εδώ κάποια στιγμή. 🙂

blurpixels photography still life photobooks for new parents

*Leave a comment // Follow Blurpixels on

Facebook || Instagram || Pinterest

More about Μarianthi

Photography lover, passionate about good food, coffee, words, Athens, & travels.

2 thoughts on “2 Great Photography Books For New Parents

 1. kathy

  Πολύ θα ήθελα να τα δω και πως είναι μέσα! Πρέπει να είναι ενδιαφέροντα σύμφωνα με τα γραφόμενά σου αλλά είμαι περίεργη και για το εσωτερικό. Εγώ είχα ένα ημερολόγιο εγκυμοσίνης, μετά τα κλασικά του πρώτου χρόνου του μωρού, και μάλιστα τους έχω φτιάξει κι από ένα καδράκι με μια φώτο του προσώπου τους κάθε μήνα ως τα πρώτα τους γενέθλια!

  Απάντηση

  1. Μarianthi

   Είναι πράγματι εξαιρετικά βιβλία, ειδικά για αρχάριους που θέλουν να ασχοληθούν με documentary photography. Το εσωτερικό τους μπορείς να το δεις στα links. Καλό Σαββατοκύριακο!! 🙂

   Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *